İçindekiler
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerin üretim faaliyetlerine destek olmak amacıyla finansal destek sağlamaya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da devam ediyor. Hayvansal üretim ve bitkisel üretim konuları olmak üzere büyükbaş hayvancılıktan yem bitkisi üretimine hem hayvancılık hem de tarım alanında çiftçilere destekler sunuluyor. Sektöre göre işletme ve yatırım kredi dönemleri için faiz indirimi de yapılmaktadır. 2021 yılı Ziraat Bankasından faizsiz/ sıfır faizli yem bitkisi üretimi, İki yıllık faizsiz yem kredisi, yem kredisi şartlarını, faiz oranlarını, yem kredisi desteği başvurusu, yem bitkisi üretimi kredisi ve diğer tüm bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretime dair düşük faizli işletme yatırım kredisi kullandırmaya geçtiğimiz yılda olduğu gibi 2021 yılında da devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen 3 Ocak tarihli ve 2015 karar sayılı Resmi Gazete kararı ile farklı farklı sektörlerde yer alan çiftçilere üretimleri için faaliyetlerin destekler veriliyor. Resmi gazetenin yayınlamasının ardından 25 Mart tarihinde de uygulama esasları olarak resmi gazetede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tebliğ yayınlandı. Tebliğde kredi kullanacak kişilerin kredi şartları belirtiliyor. İşletme dönemi için farklı yatırım dönem için ayrı kredi faiz indirimi verilmektedir. Yatırım dönemleri ve işletme dönemleri faiz indirimi yanında resmi gazetede yayınlanan kararname ile sektörlerin kredi üst limitleri belirtiliyor.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve Ziraat Bankasının düşük faizli kredi kullandırılması kararı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Hayvancılık ya da tarım alanlarına başvurular 31 Aralık tarihine kadar olmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandıracağı kredilerden tüzel kişiler ya da gerçek kişiler faydalanabilmektedir. Kredi türlerine bakıldığında kredi faiz indirim oranları yüzde 25 ve yüzde 100 aralığındadır. Resmi Gazetenin kararında üretim konuları için belirli kriterler yer almaktadır. Kriterlere uygun olunduğunda %100 faizli ya da sıfır faizli krediden yararlanabilirler.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandıracağı kredi türleri arasından yem bitkisi üretim kredisi de yer almaktadır. Yem bitkisi üretiminin kredi üst limiti 5 milyondur. İşletme dönemi için faiz indirim oranı yüzde 75, yatırım dönemi içinde geçerli faiz indirimi yüzde 75’tir.
Ziraat Faizsiz Yem Bitkisi Üretimi Kredisi 2021
Ziraat Bankasından kullanacağınız yüzde 75 işletme ve yatırım dönemleri faiz indirimleri haricinde sıfır faizli ya da faizsiz yem bitkisi kredisi kullanabilmek için yem bitkisi üretimi için belirlenmiş olan kriterlere uygun olunması gerekmektedir. Sıfır faizli yem bitkisi kredisinden yararlanabilmek için toplam 5 kriter belirtilmektedir. Yukarıdaki resmi gazeteden alınmış görselde görüldüğü gibi belirlenmiş kriterlere uygunluk sağlanmadığında yem bitkisi üretiminde işletme ve yatırım dönemleri için yüzde 75 faiz indirimi, kriterler yerine getirildiği takdirde de sıfır faizli ya da yüzde 100 faiz indirimi uygulanacaktır. Sıfır faizli ya da yüzde 100 faiz indirimli yem bitkisi üretimi kredisi kullanabilmek için 5 özellikli kriter bulunmaktadır. Bunlar;
MODERN BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ KULLANIMI |
YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM, FİDE, FİDAN KULLANIMI |
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM |
GENÇ ÇİFTÇİ |
KADIN ÇİFTÇİ/GİRİŞİMCİ |
Yukarıda sıralanmış 5 kriter çiftinin kullanabileceği yem kredisinin faiz oranlarını belirlemekte oldukça etkilidir.
Ziraat Bankasından yem kredisi kullanabilmek için gerekli belgeler temin edilmeli ve kredinin şartları yerine getirilmelidir.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin resmi gazetede yayınlamış olduğu kararda çiftçilerim tek yıllık, çok yıllık yem bitkileri veya yapay çayır mera tesisine sahip olabilmeleri için Ziraat Bankası düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandıracaktır. Fakat uygulama esasları tebliğinin resmi gazetede yayınlanmasıyla kredi kullanabilmek için şartlar da gündeme gelmiştir. Ziraat Bankasından yem bitkisi kredisi çekebilmek için şartlar aşağıda tebliğ namede yayınlandığı gibidir:
1) Kaba/kesif yem üretimi yapmak amacıyla yem bitkileri ekilişi yaparak hasat etmeleri veya edecek olmaları,
2) Toplam ekiliş alanının en az on dekar olması,
3) Yapay çayır mera tesisleri için ilin ekolojisine uygun olarak hazırlanan projenin il müdürlüğünce onaylanması,
4) Gerçekte sulu şartlarda yetiştirildiği halde bazı bölgelerin iklim şartlarına uygun olarak kuru şartlarda yetiştirilen yonca için, üniversite ya da araştırma enstitülerinin görüşünün bulunduğu yazının il müdürlüklerinden alınması gerekir.
En güncel ve net bilgileri Ziraat Bankası şubelerinden alabilirsiniz. Genel anlamda bakıldığın yem bitkisi çiftçilerle oldukça yakında alakalıdır ve çiftçilerde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı aranmaktadır.
2021 yılı ÇKS başvuruları için tıklayınız.
Çiftçilerin Ziraat Bankasına yem kredisi için başvurmalarında istenen belgeler şu şekildedir:
Bu evraklar ile Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatiflerinin giderek yem bitkisi için kredi başvurusu yapılabilmektedir. Başvurular Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve Ziraat Bankasının usul ve esaslarına göre değerlendirilip sonuçlandırılacaktır.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandıracak olduğu yem kredisi hakkında tüm bilgileri sizlerle paylaştık. Yem bitkisinde ekimi fazla yapılan yem bitkiler yeni başlayan çiftçiler için oldukça fazla araştırılıyor. Yem bitkisi, büyükbaş ve küçük baş hayvanların besin alabilmesi için gerekli kesif ve kaba yem üretimine yönelik tek yıllık ve çok yıllık bitkiler olmaktadır.
Son yıllarda en çok tercih edilen ekimi fazlaca yapılan yem bitkilerinden bahsetmek gerekirse;
Bu yem bitkileri ile büyükbaş ve küçükbaş hayvanların besinleri sağlanmaktadır. En çok tercih edilen yem bitkileri haricinde bölgelere ve tüketim süreçlerine göre farklı sayılarda yem bitkisi de yetiştirilmektedir. Yem bitkileri tamamen mevsime uygun seçilmeli ve çoğaltılmalıdır.