Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, hayvancılık yatırımları için % 50 sübvansiyon hibe desteği verilecek. Teke, koç, boğa satın almak isteyen, ahır veya damızlık çiftliği kurmak isteyen çiftçilerimize koyun ve keçilere desteği şartları, hayvancılık hibe şartları, büyükbaş hayvancılık hibe desteği şartları, devlet hayvan desteği ile ilgili detayları yazımızda incelemelerini öneriyoruz. Belirtecek olursak; Gap, Dop, Dokap ve Dap projelerine dahil olan illerimizde ikamet eden çiftçiler projeye başvurabilecektir. 2020-2023 yılları arasında sağlanacak Hayvancılığa Yüzde 50 Hibe Desteği 2021 hakkında tüm bilgileri içeriğimizden bulabilirsiniz.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa hibe destek şartlarını sağlayan ve başvuracak çiftçilere en az 1 yıldır faaliyette olan ve Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine kayıtlı çiftçilere, Büyükbaş hayvancılıkta en az 10, en fazla ise 50 büyükbaş anaç hayvan kapasiteli, Küçükbaş koyun ve keçi yetiştiricileri içinde en az 100, en çok 200 baş anaç hayvan kapasiteli,
için hibe desteği sağlanacaktır.
Hibe desteği geçen yıl başladı ve 2023’e kadar devam edecektir. Çiftçiliğe, tarım ve hayvancılığa girmek isteyenler, sermayesi olmayanlar, hayvan kredisi çekmek isteyenler kredi öncesi bu desteğin şartlarını incelemeliler.
Hibe desteği sağlanacak olan yatırım alanlarını 3 kategori halinde inceleyecek olursak; Bunlardan ilki inşaat, diğeri hayvan alımı ve sonuncusu ise ekipman alımı olacaktır.
Hayvancılığa Yüzde 50 Hibe Desteği 2021 (ÇİFTÇİYE MÜJDE)
Hibe desteği başvurusu için ilk koşul, gerçek veya tüzel kişilerin her yatırım konusu için yalnızca bir kez başvurmasıdır. Örneğin, hayvan satın almak ve bir ahır inşa etmek için % 50 +% 50 hibe alınabilir. Maksimum miktar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Sübvansiyon almak isteyen çiftçi bir proje ile başvuracaktır. Projeleri onaylanan çiftçilerimizin yatırımlarını belirlenen süre içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgesel durumları dikkate alarak başvuru tarihlerini belirleyecektir. Çiftçimiz yatırımını ayrılan süre içinde veya belirlediği sürede tamamlayamazsa, bakanlık yine ek bir süre vermeye karar verebilir. Proje için tahmini başvuru şartları ise;
Bu şartları sağlayan çiftçilere verilecek olan yüzde 50 hibe desteği nasıl ödenecek bilgi almak istiyorsanız yazımı inceleme devam ediniz.
Proje ödemeleri DOKAP, GAP, KOP ve DAP projeleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yılki bütçeden tahsis edilen sermaye transferi ödemeleri ile karşılanacaktır. Tüm tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi finansman Ziraat Bankası tarafından sağlanacaktır. Karşılığında yardım tutarının yüzde 0,2’si tutarında hizmet bedeli Ziraat Bankası’na ödenecek. Bu hibelere başvuramayanlar;
Bahsetmiş olduğumuz %50 hibe desteğinden yararlanamayacak kişiler 2 farklı maddede belirtilmiştir. Kimler başvuruda bulunamayacak bunlar;
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020-2023 yılları arasında devam edecek olan % 50 hayvan sübvansiyonu projesinden 41 ilin yararlanabileceğini belirtilmiştir. Bu iller ise;
Diğer başvuru şartlarına değinecek olursak; hazırlanan projeler ile taleplerin il veya ilçe müdürlüklerine yönlendirileceği düşünülmektedir. Yeni bir bildirimin içeriğinin yakında Bakanlık tarafından web sitesinde veya Resmi Gazete’de yayınlanması mümkündür. Bu tebliğde hangi belgelere ihtiyaç duyulacağı, nereye başvurulacağı, hazırlanan projenin içeriğinde neler olması gerektiği gibi önemli detaylar yer alacaktır.
21 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, gerçek ve tüzel kişilerin damızlık manda düvesi, koyun ve keçi yetiştiriciliği, ipekböcekçiliği, arıcılık, kaz ve kaz yetiştiriciliği, iş kurma, kapasite geliştirme ve rehabilitasyonu için yatırımları, makine, teçhizat ve teçhizat ve hayvan temini devlet sübvansiyonlarıyla desteklenecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığınca hayvancılığa verilecek olan hibe destekleri ve hibe oranları aşağıdaki gibidir:
Yatırım Konuları | Uygulanacak Hibe Oranları |
Manda( yeni inşaat yapımı, kapasite artırımı ve rehabilitasyon, makine, alet ve ekipman ile hayvan alımı) | %50 |
Damızlık teke-koç alımı için | %50 |
Damızlık küçükbaş hayvan yatırımı için ( 1500 başa kadar koç veya teke alımında) | %85 |
Kaz ve hindi yetiştiriciliği (yeni inşaat yapımı, makine, alet ve ekipman alımı) | %75 |
İpekböcekçiliği (besleme evi yapımı, makine, alet ve ekipman alımı ve dut bahçesi tesisi) | %100 |
Arıcılık (makine, alet, ekipman ve arıcı barakası alımı) için (50 ve üzeri arılı kovan varlığına sahip üreticilerin arı ürünleri üretimi için yapacakları yatırımlarına | %50 |
Bu karar kapsamında kurulumu tamamlanmış ya da yatırımı devam eden işletmelerden 1500 başa kadar koç veya teke alımları için %50 hibe desteği verilecektir.
Yayınlanan karara göre; Koyun yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla, illere ve bakanlık tarafından belirlenen şartlara bağlı olarak koyun yetiştiriciliğine % 85 oranında sübvansiyon verilecektir.
1000 kapasiteli damızlık kaz, aynı kapasitede ticari hindi ve 500 kapasiteli ticari kaz yetiştiriciliği için gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak inşaat, makine, araç ve gereç yatırımları % 75 oranında desteklenecektir.
Devlet Destekli Kaz Yetiştiriciliği Nasıl Alınır? bilgi almak için tıklayınız.
Karara göre; Arıcı birlikleri üyesi ya da bal üreticisi, AKS nezdinde arıcılık kayıt sistemine kayıtlı ve 50 ve üzeri arı kovanına sahip üreticiler tarafından arıcılık ürünleri üretimi için yapılacak yatırımlara % 50 oranında destek verilecek.
Ziraat Bankası 0.15 Faizli Arıcılık Kredisi Nasıl Alınır? detaylı bilgi için inceleyiniz.
İpekböceği yetiştiriciliğinin iyileştirilmesi amacıyla mera inşası, makine, alet ve ekipman alımı, dut bahçesi kurulumu ve bu alandaki gerçek ve tüzel kişilerin yatırımları için % 100 sübvansiyon verilecektir. Gerçek veya tüzel kişiler, hibe ile bağlantılı yatırım sorunlarından yalnızca bir proje için ve bir kez faydalanacaktır. Yatırım tutarını destekleyecek üst sınır bakanlık tarafından belirlenecek. Projeleri onaylanan ve projelerinde belirtilen süre içerisinde yatırımını tamamlayanlara hibe desteği verilecektir.