İçindekiler
Milyonlarca vatandaş vergi affı olarak bilinen vergi düzenlemesi hakkında çıkacak son kararları yakından takip ediyor. Vergi borç yapılandırmasında gelinen son nokta ve yapılandırma kapsamı ile içeriği aynı zamanda da vergi düzenlemesinin ne zaman çıkacağı hakkında tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Vergi yapılandırması kimleri kapsıyor, başvuru ne zamana kadar yapılacak? gibi sorulara ve vergi borcu taksitlendirme e-devlet Vergi borcu yapılandırma 2021, Vergi borcu taksitlendirme 2021 Vergi borcu sorgulama, Yapılandırılmış vergi borcu ödeme, vergi borcu ödeme e-devlet gibi konulara Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır? isimli içeriğimizden erişebilirsiniz.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda da bulundu. Buna göre, Mehmet Muş vergi yapılandırması teklifinin vergi, SGK, trafik, köprü borcu ve cezalarını kapsadığını belirtti. Mehmet Muş, yapılandırılan borçlara ise 18 ay taksit imkanı verileceğini de belirtti. AK Parti Başkanvekili Mehmet Muş’un yapılandırma hakkındaki açıklaması ise;
”Sosyal güvenlik primleri idari cezaları gecikme cezaları ve faiz zamları yapılandırma kapsamında. Burada da yine yıl sonuna kadar müracaat yapılacak. 18 eşit taksite bölünüyor. İlk taksitin Şubat tarihinden ödenmesi öngörülüyor. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, su, temizlik vergisi, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları muhtelif ücretlerden alacaklı kurum alacaklarıyla zam ve faizler yapılandırmaya alınan borç alanları.”
Mecliste kabul edilen borç yapılandırma kanununa göre; TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri, trafik cezaları, emlak vergisi ve vergi cezalarının da içinde bulunduğu geniş bir kapsam için yapılandırma gerçekleşecektir. 18 taksit halinde ödenecek olan ödemeler Ocak 2021’de başlayacaktır. Vergi Yapılandırma hakkında bilgi için tıklayınız.
Borç yapılandırma kapsamında tutulan borçlar ise;
Trafik cezalarından gümrük vergilerine kadar pek çok alanda yapılandırma mevcut. Yeni onaylanan yasaya göre borcun 18 ay vadelere bölünmesi ile borç yeniden düzenleniyor ve vatandaşlar için kolay ödeme imkanı sağlanıyor. Cari borçların taksitlendirilmesi ve belli bir tarihe kadar ödenmeyen borçların kaldırılmasını kapsar. E-devlet üzerinden vergi borcu sorgulaması yapabilirsiniz.
Vergi borcunun yeniden yapılandırılmasına tabi olmak için öncelikle vergi borcu olup olmadığı bilinmelidir. Bir vergi mükellefi olarak, bir vergi borcunun varlığına ilişkin bilgi talebi çevrimiçi olarak görüntülenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden yapılan talepler için “gib.gov.tr” adresini takip edebilirsiniz. “Borç Sorgulama ve Ödeme” bağlantısı ile TC kimlik numaranız, anne kızlık soyadınız ve doğum tarihiniz gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı öğrenebilir, hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu bağlantıları takip ederek görebilirsiniz. Aynı zamanda vergi borcu sorgulama süreci, vergi idaresinin mobil uygulamaları üzerinden kontrol edilebilir. GİB Mobil adı altında erişeceğiniz uygulamayı Android işletim sistemli telefonlara ve IOS işletim sistemli telefonlara indirerek hızlı ve kolay bir şekilde borçlarınızı sorgulayabilirsiniz. Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi e-devlet platformu üzerinden de borçlarınızı öğrenebilir ve ödeyebilirsiniz.
Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Kişiler başvurmadan önce vergi borçlarını öğrenmelidir. Vatandaş, borcu araştırıp hangi vergi dairesine borçlu olduğunu öğrendikten sonra, tüketici vergi dairesine giderek bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçe yazıp kuruma da iletebilirsiniz, bunun dışında dilekçenizi internet üzerinden de iletmeniz mümkündür. Dilekçelerini internet üzerinden iletmek isteyenler kimlik numaralarını girerek ve talimatları takip ederek kolaylıkla başvuru yapabilmekte ve böylelikle borç yapılandırılması sağlanmaktadır.
Vergi borcu bağlamında mecliste yapılan tartışmalar neticesinde vatandaşlardan oldukça meraklandı. Bu nedenle sorgulamalar başladı. İlgili kanun kapsamında; Vatandaşların birikmiş vergi borçları, vergi mükellefleri ile vergi daireleri arasındaki ihtilafların giderilmesi, pişmanlıklar veya kendiliğinden beyanlar ile gelir ve kurumlar vergisinin matrahındaki artışlar dahil edilmiştir. TBMM Genel Kurulunda yapılan toplantılarla belirlenen vergi borcunun yeniden yapılandırılması, birikmiş vergi borçlarının faiz ve cezalarının yapılandırılmasına yönelik usuller af çerçevesinde belirlenir ve değerlendirilir. Mükellefler vergi borç sorgulamalarını, borç durumlarını takip edebilmek ve yapılandırma döneminde olan borçlarını ödemek için internet, e-devlet veya telefon aracılığıyla yapabilirler.
Vergi borcunuzu internet sistemi üzerinden oluşturmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken Gelir İdaresi web sitesine gitmektir. Giriş ekranındaki açık alanlara kimlik bilgilerinizi ve borçla ilgili istenen diğer bilgileri girmeniz gerekecektir. Daha sonra ekrandaki açık borçlardan yapılandırmak istediğiniz borcu seçmeniz ve ödeme bölümünde vade tarihlerini belirlemeniz gerekecektir.
Bir sonraki işlemde, vergi dairesini ve vergi dairesinin bağlı olduğu ili seçtikten sonra borç yapılandırması için “EVET” i seçip işlemi onaylayın. Onay sürecini tamamladıktan sonra ekrandaki açıklamaları okuyup kabul ettiğinizi buton üzerinden teyit ederek işleminizi tamamlayın. Onayınızın ardından vergi borcunuzu yapılandırma süreci sona erecektir.
Kanuna ilişkin vergi borcu, faiz ve zamlarının yapılandırmasını kapsar. Yapılandırma işlemlerini üstelenecek olan kurumlar ise;
Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler, borçlarının yapılanmaya uygun olup olmadığı sorgulama sürecinden sonra başvurdukları yerden tespit edilecek. Vergi borçları yeniden yapılandırılacak ve mevcut borçlar yeniden yapılandırılacaktır. Belediyeler de bu borç düzenlemesinden yararlanacak. Borç ödemeleri sadece vergi daireleri tarafından yapılır. Bunun dışında hiçbir yerden vadelendirme yapılmaz.
Yeniden yapılanma sonrasında ilk 2 taksitin zamanında ödenmemesi ve ödenecek tutardan daha az ödenmesi durumunda borçlular yeniden yapılandırma hakkını kaybeder. Taksit tutarının % 10’unu geçmemek üzere eksik ödeme yapılırsa, örneğin 20 TL daha az ödenirse yapılandırma hakkı kullanılmaya devam edilir. Birkaç taksitin eksik ödenmesi veya gerekli süre içerisinde zamanında ödenmemesi durumunda haklar kaybedilecektir. Daha önce süresinde zamanında ödenmemiş borçların ertelenmesi ve gecikme zammı uygulandığı halde yine gecikme ve eksik ödeme yapılıyorsa bu kez kanunlardan yararlanma hakkı ortadan kaldırılmaktadır.
Onaylanan kanun ile bireylerin belediyelere olan borçları belli bir tarihe kadar olanlar ortadan kalkacak. Sonraki borçlar yapılandırılacaktır. Yönetmeliklerin yayımlanmasından sonra vadesi gelmesine rağmen ödenmemiş; Vergi ve vergi cezaları, gümrük vergileri gibi borçlar yapılandırılacak ve motorlu taşıt vergisinin ödenmesi üzerine araç muayene izni verilecektir. Bu anlaşmadan yararlanmak istiyorsanız dava açmamış olmalısınız, yaptıysanız vazgeçmelisiniz.
Borçlarınızın düzenlenmesini istiyorsanız öncelikle ilgili makamlara gitmelisiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve büyükşehir belediyelerine borcu olanlar yazılı olarak başvurabilirler. Yazılı başvuruya ek olarak online başvuru süreci de yapılmaktadır. Vergi idaresinin internet sitesi veya E-Devlet üzerinden başvuru yapmak mümkündür. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı mobil uygulamasını telefonunuza indirerek borcunuzu kolayca sorgulayabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. Online başvuru yapmak için, Tecil ve Taksitlendirme talep formunu doldurmalısınız.
2021 yılı vergi borçlarını hakkında yeni bir gelişme ve başvuru tarihlerinin açıklanmasının ardından konu ile ilgili detayları sizlerle yeniden paylaşacağız.