İçindekiler
Boşanma sürecinde tarafların birbirinden alacakları haklar kapsamında hangi nafaka türleri nelerdir? Boşanma sürecinde tarafların sahip olduğu haklar, nafaka sınırı var mı, nafaka nasıl hesaplanır, 2021 nafaka ücretleri, Ne kadar nafaka öderim, Örnek nafaka miktarları, nafaka hesaplama, Çocuğun nafaka miktarı 2021, Nafaka ücreti nasıl hesaplanir, Nafaka nasıl hesaplanir, Online nafaka hesaplama, nafaka hesaplaması nasıl yapılır, Birikmiş nafaka hesaplama, 5000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir, 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir, Nafaka hesaplama programı 2021, 4000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir, Maaşa göre nafaka gibi tüm konuların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Nafaka ödemeleri tarafların mali durumuna göre değişiklik gösterebilir. Nafaka ödemelerinde değişiklik dilekçe ile müracaat edilerek yapılabilir. Nafaka tedbiri, davayı açtığınız tarihten davanın sonuçlandırıldığı tarihe kadar devam eder, ardından nafaka tedbir süresi sona erer. Aile mahkemesi hakimi, dilekçenin talep etmesi halinde meşru taraf için yoksulluk nafakası da verebilir. Açılan davada, yapılan taleplerin üzerinde nafaka ödemesi yapılmamaktadır. Örneğin dava dilekçesinde taraflardan biri 100.000 liralık maddi tazminat isterse hâkim 200.000 liralık maddi tazminat vermemektedir.
4000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir, 5000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir ve 3000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir gibi sorular vatandaşlar tarafından sorulmaya devam ediyor. Nafaka miktarı kesin bir şekilde şu kadardır diyemeyiz. Mesleklere, kişilere ve maaşa göre nafaka sınıflandırılması yapılamaz. Dava hakimi nafaka davalarında davalı ve davacı tarafların sosyo-ekonomik durumlarını inceleyerek ve kendi fikrini de değerlendirmeye alarak karar verir. Böylece dava sonunda kişinin ödeyeceği nafaka kesinleşir.
Türk hukuk sistemine göre nafaka türleri; Yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, dava içerisinde konuya ilişkin tedbir nafakası olmak üzere 3 çeşit nafaka bulunmaktadır. Boşanma davaları açıldıktan sonra cayma talebi yapılır ve taraflar adına oluşturulacak muvafakat name ile nafaka bağlanır. Duruşma sırasında, erkeğin ve kadının ikamet ettiği yerin mali durumu da polis tarafından araştırılır, nafaka kesin değildir, artırılabilir veya azaltılabilir.
İştirak nafakası hesaplaması yapılırken, nafaka ödenecek çocuk için nafaka miktarı;
Anne ve babanın mali durumları da dikkate alınarak hakim tarafından MK m.a’deki hususlarda dikkate alınarak karar verilmektedir.
Ödenecek tazminat miktarı, hakimin gerekçesine bağlı olarak bu davadaki tanıklara göre, delil ve delillere göre iddia edilen 100.000 liradan az olabilir veya hiç vermeyebilir. Aylık 1000 liralık tedbir ve aylık 1000 liralık yoksulluk nafakası ayda toplam 2000 lira istenirse hâkim 3000 liralık nafaka vermez. Burada eşin mali durumuna göre, talep edilen miktarla sınırlı veya hatta altında ayarlanacaktır. Nafaka tutarları talepleri aşmaz. İştirak nafakası, çocuğa bağlana nafaka olmaktadır.
Yİ-ÜFE ile güncelleme hesaplama aracı üzerinden nafaka artış oranı hesaplaması yapılabilmektedir. Örneklendirmek gerekirse; başlangıç hangi ayın endeksine göre güncellenecek olduğunu veri girişini hesaplama aracına yazılmalıdır. Böylelikle TÜİK verilerine göre; 2021 Ocak ayı ile 2020 Ocak ayı karşılaştırılarak endeks güncel hesaplaması yapılabilmektedir. 200 TL tutarında bağlanan bir nafaka hesaplaması da aynı şekilde bu hesaplama aracından yapılabilir. Güncellenecek olan tutar: 200 TL. Güncelleme çarpanı ise 1.0884 olduğunda nafaka 217.68 TL’yi bulmaktadır. TÜİK hesaplamaları için tıklayınız.
Boşanma işlemleri sırasında taraflar maddi ve manevi tazminat ve nafaka alma hakkına sahiptir. Boşanma sürecinde sadece kadınlar değil erkekler de nafaka, maddi ve manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir. Tarafların nafaka talepleri açılan dosya türüne ve kişilerin gelirlerine göre hesaplandığından, tarafların hakları kişiden kişiye değişmektedir.
Aile kavramı o kadar önemli bir kavramdır ki, ailenin parçalanması ve birliğin sona ermesi çok katı biçimsel koşullara tabidir. Boşanma davaları genel ve özel boşanma gerekçeleri olarak ikiye ayrılır. Boşanma davalarında, boşanmanın özel nedenleri, zina, yaşama niyeti, kötü muamele, akıl hastalığı, terk ve boşanma için çok katı resmi ve kanıta dayalı gerekliliklere bağlı özel nedenlerdir. Bu boşanma davaları da özel boşanma nedenleri arasında sayılıyor. Boşanmanın genel sebebi olarak görülen ciddi uyumsuzluğun taraflar için hayatı dayanılmaz kıldığı göz önüne alındığında, kanıt koşulu burada farklı şekilde değerlendirilmektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre nafaka hakkına sahip olanlar kişiler;
Boşanan Kadınlara Devlet Yardımları 2021 (TÜM YARDIMLAR)inceleyebilirsiniz.
Boşanma davaları açıldığında, nafaka tedbiri adı altında yoksulluk nafakası talep edilir. Eşin maddi durumuna göre belirlenecek yoksulluk nafakasının her zaman üst sınırda olacağı bir durum değildir. 300-400 TL gibi tutarlarda giriş yapılabilir. Kişinin hayatına devam edemeyeceği şeklinde bir rakam olmakla birlikte, ters durumun mali durumuna göre alt limite nafaka verilebileceği durumlar da vardır. Taraflardan birinin nafaka alabilmesi için çocuk olması gerekmez. Hukukta kadın nafakası, çocuk nafakasından ayrı olarak verilecek şekilde düzenlenmiştir. Boşanma davası açıldığında, mağdur taraf için yoksulluk nafakası kapsamında alınan tedbir nafakası istenir.
Nafaka Hesaplama Nasıl Yapılır 2021
Nafaka alabilmek için tarafın kusursuz veya daha az kusurlu olması gerekir. Hâkim, haklarından muzdarip olan taraf için nafaka alır. Kadın ve çocuklar boşanma nedeniyle yoksulluğa düşerse, suçsuz veya daha az kusurlu ise karşı tarafın, tarafların mali durumu ve boşanmadan sonra ne olacağı dikkate alınarak o kişiye bir nafaka ödemesi emredilir. Çocukların velayetini almayan tarafa bu durumlarda nafaka ödemesi emredilir, çocuğun ihtiyaçları için nafaka ödeyecek kişinin ve diğer kişinin geliri çok önemlidir. Kişinin gelirinin yüksek olduğu kanıtlanırsa, yargıç, çocuğun ve kusursuz tarafın yüksek yararına olacak şekilde bir bedelin adil bir şekilde ödenmesini emredebilir. Kişinin gelirinin artırılması gibi durumlarda, kişinin gelirinin tüm gelirleri ile arttığını ispat edebilmek kaydıyla, nafaka artışı talep edilerek nafaka miktarı artırılabilir. Nafaka ödenmediği takdirde icra takibi başlatılır.
Boşanma davalarında çözülen nafakanın ödenmemesi durumunda kişiye icra takibi başlatılır. İcra ve İflas Kanununa göre icra işlemlerine rağmen nafaka ödenmez ise nafaka borçlusu 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Bu yaptırım para cezasına çevrilemez veya ertelenemez.
Nafaka ödeyecek taraf ile iştirak nafakasını ödeyecek tarafın ekonomik durumu bağlantılı ise, çocuğun ihtiyaçları dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır. Taraflar diledikleri takdirde kendi aralarında bir sözleşme yapabilirler, bu sözleşmenin resmi nitelikte olması için hakim tarafından imzalanması gerekir. Gelir artışı gibi durumlarda artan nafaka artış durumlarında TÜİK tarafından yayınlanan ÜFE ve TÜFE artış oranları dikkate alınmaktadır. Hakim tarafından onaylanan ve hesaplanan nafaka miktarı enflasyonun altında kalsa bile yasal işlem yapılabilir ve nafakanın uygun oranlarda artırılması istenebilir.
İcra İflas Kanunu’nun Kısmen Haczi Caiz Olan Şeyler Başlıklı 83.Maddesine göre;
“Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir. Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.”
bu kanun gereği, nafaka ödemelerinde maaşların yanında ücretlerden de 1/4 oranından az olmamak suretiyle haciz yapılacağı da belirlenmiştir.
BİR SORUM VAR
%65’İ TAMAMLANMIŞ İNŞAAT HALİNDE OLAN BİR DAİRENİN GERİ KALAN %35’LİK KISMI İŞGALCİ TARAFINDAN TAMAMLANARAK OTURULUYOR. ECRİMİSİL HESAPLANIRKEN İŞGALCİNİN YAPTIRDIĞI KISIM GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUR MU?