İçindekiler
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere hayvancılık destekleri kapsamında anaç keçi koyun desteği vermektedir. Bakanlığın takvimine göre küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapanlara anaç keçi koyun desteklemeleri çiftçilerin hesaplarına yatırılmakta. Anaç koyun keçi desteklemesi hakkında Küçükbaş hayvan desteği 2021, Koyun keçi desteklemeleri ne zaman verilecek 2021, Devlet koyun desteği, 30 koyun hibe başvurusu, Devletin koyun desteği şartları, Koyun küpe parası 2021, 100 koyun desteği, Kuzu desteği 2021 gibi konular hakkında yazımızdan bilgi sahibi olabilirsiniz.
Korona virüs salgın sürecinde çiftçilere yapılacak olan destekleme ödemeleri ardı ardına açıklanıyorken, keçi ve koyun desteği ne zaman ödenecek yetiştirici çiftçiler tarafından merakla takip edilmekteydi. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, keçi koyun küçükbaş hayvancılık destekleri hakkında değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.
Koyun destekleri çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla vatandaşların hesaplarına yatırılmaktadır. Anaç Koyun Keçi desteği ödemeleri 80 ilde geçtiğimiz yılın Mart ayının sonlarında çiftçilerin T.C kimlik numaralarının son hanesine göre yatırılmıştı. Tiftik keçilerine ilave destek ödemesi ise 3 ilde 336 bin üreticiye aynı tarihte ve saatte yapılmıştı. Koyun Keçi desteklerinin ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla başvuru koşullarına uyan yetiştiricilerin banka hesaplarına yine geçtiğimiz yılın Nisan ayının sonlarında aktarılmıştı. Devletten koyun desteği kapsamında yapılacak olan destek ödemeleri hakkında 2021 yılı için yeni bir tarih açıklandığında sizlere bilgi vereceğiz.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvancılık destekleri kapsamında Anaç Koyun Keçi desteği küçükbaş hayvan başına 25 TL olarak verilmektedir. Bakanlık tarafından verilen Anaç koyun keçi desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler; 2021 yılı için geçerli olan mevzuatta belirtilen kriterlere uyarlarsa;
Anaç Koyun Keçi Desteklemesi 2021 Başvuru ve Şartları
Anaç koyun, sağım koyunu olarak da bilinmektedir. Koyun ve keçi desteğinden yararlanmak için öncelikle yetiştiricilerin bağlı olduğu bölge koyun ve keçi yetiştirme derneğine başvurmanız gerekmektedir. Talepte dilekçe yazılmalıdır. Birliklerin kabul ettiği başvurular daha sonra dediğim gibi KKBS’ ye kaydedilecek. Aday listeleri 5 gün içinde müdürlüklere gönderilecektir. Talepler Üreticilerin faaliyet gösterdiği adreste yönetim tarafından yerinde incelemenin ardından icmaller hazırlanacaktır. 5 iş günü içerisinde itiraz olması durumunda değerlendirmeye alınır. Herhangi bir itiraz gelmezse karara bağlanır. Karar alındıktan sonra ikinci icmal liste il tarım müdürlüklerine bildirilir. Bildirilen icmal listenin il müdürlükleri tarafından doğrulandıktan sonra 3. icmal listesi oluşturulur ve sonuçlanan liste Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilir. Listede yer alan adayların Ziraat banka hesaplarına hayvan ödemeleri aktarılarak gerçekleştirilir.
Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğine (No: 2020/32) göre Anaç koyun ve keçi desteklemesi aşağıda belirtilen şartlara göre yapılmaktadır.
Koyun ve Keçi Yem Fiyatları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
2021 yılında hayvancılık konusunda verilecek olan destekler aşağıdaki listede verilen destek miktarlarına göre belirtilmiştir.
BKZ: Buzağı Destekleri 2021 Sorgulama (T.C No)
Arıcılık yaparak gelir elde etmek istiyorsanız Ziraat Bankasının %0,15 faizli arıcılık kredisinden yararlanabilirsiniz. Ziraat Bankası %0,15 faizli arıcılık kredisi için tıklayınız.
Koyun desteğinden yararlanabilmek için hayvanların TÜRKVET sistemine kayıtlı olması ve bu destekten yararlanabilmesi için hayvanların küpeli olması gerekmektedir. Koyun ve keçiler belirtilen tarihlerde 15 ile 90 ay arasında olmalıdır. Bu aralıklar dışında kalan koyun ve keçiler desteklemelerden yararlanamazlar. Çiftçiler ise damızlık küçükbaş hayvan yetiştirici birliğine üye olmak zorundadır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği birden fazla lokasyonda yapılıyorsa ayrı ayrı başvurular yapılmalıdır. Yetiştiricilerin durumu ve hayvan sayısı ve varsa tüm bilgiler Koyun keçi sistemine kaydedilir. Veriler Koyun ve Keçi Bilgi Sistemine girileceği için verilen bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Haksız ödemelerden kaçınmak için doğru bilgilerle başvurmak gerekir. Bu kriterleri karşılayan üreticilere koyun ve keçi destekleme ödemeleri yapılır. Koyun ve keçiler için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan başına ödenen koyun küpe parası destekleme tutarı 25 TL’dir.
2020 yılında verilecek olan anaç koyun keçi destek bilgisi sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleşebilmektedir. Anaç koyun keçi destek bilgisi sorgulama ekranı üzerinden T.C kimlik numarası ve e-evlet şifresi girilerek bilgiler kontrol edilebilmektedir. E-devlet sistemi üzerinden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koyun keçi bilgi Sisteminde bulunan işletme, başvuru ve destekleme bilgilerinizi görüntülenebilmektedir. E-devlet sistemi üzerinden aşağıdaki işlemlerde yapılabilmektedir.
2021 için damızlık dişi kuzu ve oğlaklar için de hayvan başına verilecek olan destekleme ödemesi 100 TL olmaktadır. Bu desteğin alınabilmesi için koyun yetiştiriciliği için damızlık koyun keçi yetiştirici birliklerine başvuru yapılması gerekmektedir. 2021 yılında damızlık olarak hayvan sürüsüne katılmış dişi kuzu ve oğlaklara devlet tarafından hayvan başına 100 TL ödeme yapılıyor. Tekrardan belirtmeliyiz ki koyun ve keçi başına destekleme ödemesi 15 ay – 90 ay aralığındaki küçükbaş hayvanlar için yapılmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; bütçe doğrultusunda anaç koyun keçi destekleme ödemelerinin 2020 yılında Nisan ayında ödemelerin yetiştiricilerin hesaplarına aktarılacağı açıklanmıştı. 2019 Yılı Anaç Koyun Keçi Destekleme Ödemeleri; Mart ayında yetiştiricilerin T.C kimlik numarasına göre yatırılmıştı. Yine 2019 Yılı için Sürü Büyütme ve Yenileme Destekleme Ödemeleri; Nisan ayında yatırılmıştı. 2021 yılı anaç koyun keçi destek ödemeleri açıklandığında sizlere bilgi vereceğiz. 2021 yılı hayvan başı destekleme ödemeleri hakkında bilgi için ilgili yazımızı inceleyiniz.