İçindekiler
Ses kayıtlı güvenlik kamera yasal mı, İşyerinde sesli kamera yasal mı, Kamera izleme yönetmeliği, Kamera kayıtlarını izleme yetkisi. İşyerinde ses ve görüntü kaydı yasal mı, Kamu kurumlarında kamera yönetmeliği, Güvenlik kamerasının ses kaydı yaptığını nasıl anlarız. Bu işyerinde kamera kaydı yapılmaktadır yazısı, Güvenlik kamera kayıtları kimlere verilir, kamera izleme yönetmeliği, güvenlik kamerasının ses kaydı yaptığını nasıl anlarız, işyerinde ses ve görüntü kaydı yasal mı, kamu kurumlarında kamera yönetmeliği, kamera kayıtlarını izleme yetkisi, bu işyerinde kamera kaydı yapılmaktadır yazısı, kamera nerelere takılmaz gibi konular hakkında araştırma yapan vatandaşlarımıza İşyerinde Sesli Kamera Suç mu? 2021 başlıklı yazımızda tüm bu merak edilenlere değiniyoruz.
Çalışma hayatında çalışanları mutsuz ve huzursuz eden en yaygın sorunlardan biri, birisinin sürekli onlara bakması veya her hareketinin kayıt altına alınmasıdır. Toplum olarak bu konulardan sürekli rahatsızlık duymaktadır. Genel olarak işyerinde veya belirli yerlerde güvenlik kamerası bulundurmak olumlu bir davranıştır. Ancak son zamanlarda ofiste özel güvenlik görevlilerinin nöbet tuttuğu yerlere kamera ve ses kayıtları yerleştirmek hoş olmayan bir davranış olup hukuka ve evrensel ilkelere aykırıdır. Birinin sizin her anınızı kaydetmesi normal değildir ve kötü niyetli bir kişi onu kullanır ve istediği gibi izler. Hukuki açıdan gelelim;
İşyerinde Sesli Kamera Suç mu?
Ceza Kanunu’na göre kişilerin rızası olmadan kayıt veya video kaydı yapmak yasal değildir. Çünkü bu konuda suç teşkil ediyor. Ancak işyerinde güvenlik kamerası kaydı yapılmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Ancak yaşam alanını özel alanlar veya işçilerin fiziksel ve özel yaşam alanlarını kaydetmek hukuka ve yasaya aykırıdır. Örneğin soyunma odaları, tuvaletler ve hatta bazı güvenlik kabinlerinde soyunma odaları olduğu için buralara kamera yerleştirmek kesinlikle suçtur, yasal değildir. Zira Danıştay kararında çalışanların işyerlerine kamera yerleştirilmesi hukuka aykırı ve hukuka aykırıdır ve bu nedenle kameraların kaldırılmasına ilişkin bir karar vardır.
İlgili Yazı: Kaçak Yapı Cezası Hesaplama 2021
İzinsiz ses ve görüntü kaydı, Türk Ceza Kanunu kapsamında mahremiyet ihlali suçu olarak değerlendirilmelidir. Gizlilikle ilgili görüntüleri veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki ila beş yıl hapis cezası ile cezalandırılır. Nöbet kulübelerinde ses kaydı yapmak kesinlikle yasaktır. Çünkü firmalar ses kaydı yapılan yerlerde suç duyurusunda bulunursa kesinlikle cezalandırılıyor. İşverenler için, görev başındaki veya işyerindeki çalışanlar için kameralar veya ses kayıtları yerine, çalışanların işyerlerini daha huzurlu, daha mutlu ve daha iyi hale getirmek için çalışmaları daha sağlıklı olacaktır. Unutmamız gereken insanlar üzerindeki psikolojik baskı ile insanları perişan hale getirirsek, hiçbir etki olmayacaktır. Aksine, sadece çalışanları ürpertiyor. Özel güvenlik şirketlerinin son yıllarda artan baskısı, askeri bir düzende askeri maaşlarla çalışan özel güvenlik görevlilerine yönelik bu tür yasadışı ve etik olmayan davranışlar sektöre bir katkı değil, yanlıştan başka bir şey değildir. Diğer bir deyişle, özel güvenliğe baskı yapılarak ürpertici çalışma tarzı ile gerçekleştirilen davranışlar kazanç değil işletmelere zarar verir. Tüm şirketi ve çalışanlarını Türk gelenek ve iş ahlakı kültürüne uymaya davet ediyoruz.
Sosyal barış ve güvenliği sağlamak için güvenlik kamera hizmetleri gerekebilir. Güvenlik kamerası bulundurma zorunluluğu, kamunun yoğun olduğu işyerleri, bankalar, büyük marketler, döviz büroları, kuyumcular, oteller, benzin istasyonları vb. alanları kapsayabilir.