İçindekiler
İşsizlik maaşı, mesleki bir kolda faaliyette bulunanlardan sigortalı olarak hizmet veren vatandaşların, işverenden kaynaklı olmak üzere işten çıkarılması sonucunda verilmektedir. İşsizlik maaşı her vatandaşa göre ödemenin değişkenlik gösterdiği üzere işsizlik maaşı hesaplama nın da ayrı olduğu gibi konular vatandaşlar tarafından işsizlik maaşı hesaplama yöntemleri araştırılmaktadır. İşsizlik maaşı şartları neler olduğu ve işsizlik maaşı nasıl alındığı konusu da vatandaşlar tarafından diğer merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşsizlik maaşı hesaplama 2021, İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır, İşsizlik maaşında son 3 yıl nasıl hesaplanır, İşsizlik maaşı nasıl alınır, İşsizlik maaşı kaç ay alınır, İşsizlik maaşı nasıl alınır, İşsizlik maaşı tavanı ne kadar sorularına yanıtlar içeriğimizde bulunmaktadır.
Belirlenen koşullara uygunluk sağladığı tespit edilen sigortalılar için verilecek olacak işsizlik maaşı, sigorta prim gün sayısı üzerinden hesaplanmaktadır. İşsizlik guncelajans.com maaşının hesaplanmasının ardından sigortalının işten çıkış tarihi itibari ile 6 aylık, 8 aylık ve 10 aylık yapılan bir ödeme olan işsizlik maaşı almak için vatandaşların iskur.gov.tr web sitesinden detaylı bilgi alması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği adı altında verilmekte olan işsizlik maaşı, İŞKUR destekli olarak verilmektedir. İşsizlik maaşı almaya işsizlik maaşı koşullarını taşıyan kişilerin başvuru İŞKUR tarafından şahsen veya internet ortamı üzerinden alınmaktadır.
İşsizlik maaşı alabilmek için öncelikle İŞKUR tarafından belirlenen koşulların yerine getirilmesi akabinde kısa çalışma ödeneği/ işsizlik maaşı başvurusu alınabilmektedir. Sigortalı çalışan ve kendi istekleri dahilinde olmayarak, işveren tarafından işten çıkarılması gerçekleşen vatandaşlara 6, 8 ve 10 aylık sürede kesintisiz olarak verilecek işsizlik maaşı/ işsizlik ödeneği şartları ise şu şekilde sıralanmıştır;
İçeriğimizin başlığından da konu edindiğimiz gibi işsizlik maaşı hesaplama yaparak işsizlik maaşınızı öğrenebilir, sizlerde işsizlik maaşı ödeneğinizi hesaplayabilirsiniz. Örnek hesaplama tablosuna geçmeden önce işsizlik maaşı için belirlenen prim gün sayılarına göz atmak gerekir;
3.000 lira brüt ücret alan bir sigortalı kişinin son 3 yıl 600 gün primi bulunması durumunda;
4.000 bin lira alan bir kişinin ise;
Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması | Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı | Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı | |
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan | 2.943,00 ₺ | 1.177,20 ₺ | 1.168,27 ₺ |
Son 4 Ay 3.500 TL ile Çalışan | 3.500,00 ₺ | 1.400,00 ₺ | 1.389,37 ₺ |
Son 4 Ay 6.000 TL ile Çalışan | 6.000,00 ₺ | 2.354,40 ₺ | 2.336,53 ₺ |
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Verilir?
Yazımızda daha öncesinde de belirttiğimiz üzere işsizlik maaşı 6 aylık, 8 aylık ve 10 aylık verilmektedir. en çok 10 ay verilen işsizlik maaşında prim gün sayısı baz alınarak verilmektedir. Yukarıdaki hesaplamalarda 600 gün prim üzerinden hesaplanmıştır. Ancak prim gün sayısı 3 yıl kesintisiz olarak 1080 gün primden hesaplanacak olunursa;
Vatandaşın gereken şartlara uygunluk göstermesi ve prim gün sayısını doldurmuş olması halinde en az 6 aylık ve en çok 10 aylık olmak üzere işsizlik maaşı bağlanmaktadır.
İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşı için kişinin işten çıkarıldığı tarih itibari ile 30 gün içerisinde online veya şahsen İŞKUR’a müracaatta bulunması gerekmektedir. Gereken belgeler eşliğinden başvuruda bulunacak olan vatandaşın 15 gün içerisinde başvurusu guncelajans.com sonuçlanmaktadır. Olumlu sonuçlanan başvuruların ardından kişide İŞKUR’n belirlediği süre kapsamınca işsizlik maaşı verilir. Şahsen yapılacak başvurularda İŞKUR tarafından talep edilen evraklar biri T.C Kimlik kartınızdır. Nüfus cüzdanınızın yanında bulunmaması durumunda ehliyet ve pasaportunuzla da işlem yapabilirsiniz. İşsizlik maaşı için İŞKUR’un talep ettiği diğer bir belge de işten çıkarıldığınıza dair belgedir. İşverenden alacağınız bu belgeyi İŞKUR’a sunarak işten çıkarıldığınızı kanıtlamış olacak ve böylelikle işsizlik ödeneği alabileceksiniz.
İşsizlik maaşı için İŞKUR tarafından belirlenen kriterleri karşılıyor ve işten çıkarıldığınız tarihten 30 gün içerisinde gerekli evraklar eşliğinde İŞKUR hizmet binasına işsizlik maaşı ödeneği başvurusunda bulunduğunuzda başvurunuzun takibini e-devlet üzerinden İŞKUR işsizlik maaşı sorgulama ile yapabilirsiniz. Başvuru durumunuzu buradan görüntüleyebileceğiniz gibi aynı zamanda olumlu sonuçlanan başvurularınız için tarafınıza yatacak olan işsizlik maaşı detaylarını da görüntüleyebilirsiniz. E-devlet üzerinden yapılan sorgulama akabinde olumlu sonuçlanan işsizlik maaşı başvurularında işsizlik maaşınızı temin etmek için size en yakın PTT Şubelerine T.C kimlik kartınız ile müracatta bulunabilirsiniz.
İşsizlik maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet’e giriş yapmanız gerekmektedir. Direkt işsizlik maaşı sorgulama sayfasına yönlendirilmek için tıklayınız.
SED Yardımı Başvurusu ve SED yardımı hakkındaki tüm detaylara https://www.guncelajans.com/sed-yardimi-basvurusu-nasil-yapilir/ adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.