tiktok iş fikirleri sosyal yardımlar krediler
DOLAR
34,3844
EURO
36,5021
ALTIN
2.879,24
BIST
9.140,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Açık
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C

E-Devlet Emeklilik Yaşı Hesaplama 2023 Ne Zaman Emekli Olurum?

E-Devlet Emeklilik Yaşı Hesaplama 2023 Ne Zaman Emekli Olurum?

E-devlet emeklilik hesaplama, Emekli Sandığı emeklilik hesaplama, SSK emeklilik tablosu, ne kadar emekli maaşı alırım, 3600 günden emeklilik şartları, Emekli maaşı hesaplama, Emeklilik yaşı tablosu, EYT ye göre emeklilik hesaplama, SGK emeklilik hesaplama, Bağkur emeklilik hesaplama, Kadınlarda emeklilik yaşı, SSK emeklilik sorgulama SSK emeklilik sorgulama TC kimlik no ile gibi konularda ve ne zaman emekli olurum diye düşünen vatandaşlar için e-devlet emeklilik yaşı hesaplama ile erken emeklilik detayları içeriğimizde…

E-Devlet üzerinden emeklilik yaşı hesaplama yapabileceğini biliyor muydunuz? Sigortalı çalışan vatandaşların erken emeklilik yaşı ile alakalı yaptığı araştırmalar sonucunda; e-devlet üzerinden normal şartlarda emeklilik yaşı görüntülenmektedir.

SGK Ne Zaman Emekli Olurum?

E-devlet üzerinden emeklilik yaşı hesaplanabilmektedir. Her ayın başında en çok sorgulanan emeklilik yaşını e-devlet ile öğrenmeniz mümkün. Çalışan vatandaşların en çok merak ettikleri emeklilik yaşı için hiçbir kuruma gitmeye gerek kalmadan e-devlet üzerinden kısa sürede emeklilik yaşınızı görüntüleyebilirsiniz.

Emeklilik yaşını hesaplarken en çok dikkat edilen faktör vatandaşın çalışma hayatında doldurmuş olduğu prim gün sayısıdır. Bunun yanı sıra yine emeklilik yaşı hesaplama da öne çıkan bir durum olarak emeklilik şartları yer almaktadır. Vatandaşlar normal şartlarda emeklilik yaşını, gereken koşulları sağlayamamaları halinde emeklilik yaşı gelmiş vatandaş ne yazık ki emeklilik hakkı kazanamamaktadır. E-devlet emeklilik yaşı hesaplama yazımızın devamında ayrıntılarıyla..

Emeklilik Yaşı Hesaplama 2023 E-Devlet

Emeklilik yaşını hesaplamak isteyen vatandaşlara pratik bir çözüm olan e-devlet hizmet platformu üzerinden saniyeler içerisinde emeklilik yaşınızı görebilirsiniz. E-devlet ile yapacağınız bu işlem için izlemeniz gereken adımlar sırasıyla şu şekilde olacaktır;

  • E-devlet sayfasına TCKN ve şifre ile giriş yapılmalı,
  • Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmetleri aratılmalı,
  • Daha sonra SGK hizmetleri arasından “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” tıklanmalı,
  • Açılan ekran tamamen bilgi amaçlı olduğunu unutmadan,
  • Emeklilik yaşı hesaplanacak vatandaşın sigorta kolu seçmesi ( 4A, 4B, 4C) seçmesi gerekmektedir.
  • Hizmete başladığı tarihin işaretlenmesi üzerine vatandaşın emeklilik yaşı görüntülenebilir.

E-devlet emeklilik yaşı hesaplama sayfasına direkt erişmek için tıklayınız.

E-Devlet Emeklilik Yaşı Hesaplama

Erken Emeklilik 2023

SSK ve Bağ-Kur olarak bildiğimiz sigorta kurumlarının sigortalı çalışanlara emeklilik konusunda tanıdığı birçok imkan vardır. Erken emeklilikten yararlanmak isteyen kişide dikkat edilecek durumlardan ilki, işe giriş tarihi ve işveren tarafından çalışanın adına yatırılan primlerdir.

Primlerin işveren tarafından ödenmemesi veya kişinin sigortalı olarak çalışmaması durumunda kişi erken emekli olamaz. Hizmet guncelajans.com yılını dolduran ve şartlara uygun olan vatandaşlar emeklilik hakkını kazanabilirler. Bağ-Kurda işleyiş aynı olmakla beraber tek fark prim ödemelerini kişinin kendisi yatırmaktadır. Erken emekli olmak isteyen vatandaşın iş hayatına erken atılması gerekmektedir.

Emeklilere Faizsiz Kredi Veren Bankalar 2023 adlı içeriğimizden emekli kredisi detaylarını görüntüleyebilirsiniz.

Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?

Erken emekli olabilmek için sigortalının belirli birtakım emeklilik şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Emeklilik şartlarını sağlayan vatandaş erken emekli veya yaşı geldiğinde emeklilik hakkı kazanabilir. Emeklilik için ne zaman emekli olurum diyen vatandaşların sağlaması gereken şartlar şu şekilde ifade edilebilir;

1- Günümüzde her 100 çalışandan 34’ü kayıt dışı olarak çalışmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) gelen bilgiye göre 10 milyon kişi sigortasız olarak çalışma faaliyetinde bulunmaktadır. İlgili yasa gereğince, primi yatırılmamış olan veya eksik prim yatırılan vatandaşlar/ sigortasız çalışanlar “hizmet tespit davası” açma hakkına sahiptirler. Yasa yoluna ilgili gerekçe sebebiyle başvuruda bulunan vatandaşlar bu sayede erken emekli olabilmektedir. Şayet vatandaş hizmet tespit davasını 5 yıl içerisinde açması gerekmektedir.

2- Sigortalı olduktan sonra 3 doğum 2160 gün olarak vatandaşa 6 yıl kazandırmaktadır. Bilindiği üzere askerlik ve doğum borçlanması çalışanın eksik primi olduğu durumlarda ilk akla gelen seçeneklerden biridir. 3 doğum 6 sene kazandırmış olup askerlik için de vatandaş ilk sigorta girişi olmadan önce askerlik yapmış ise borçlandığı gün kadar giriş tarihini geri çekmektedir. Bu sebeple emeklilik yaşı ve prim şartı da buna paralel olarak azalmaktadır.

E-Devlet Emeklilik Yaşı Hesaplama

3- Yurtdışında çalışan bir vatandaşın yurtdışı çalışma süresi borçlanarak emeklilik hesabına dahil edebilirler. Aynı şekilde 18 yaşını aşmış bir kadının yurtdışında yaşamaya başlaması ile 18 yaşından sonra geçirdiği süreleri borçlandırma imkanına sahiptir. Buna ilave olarak seçim kanunları kapsamında görevinden istifa eden kişilerin seçim zamanına kadar ki süre yine borçlandırılabilir.

4- Her üniversite öğrencisi üniversitesini tamamladıktan sonra staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle her staj yapan değil de avukatlık stajı yapanların staj yaptıkları dönem emeklilik hesabına dahil olarak görülmektedir. Vatandaşın tutuklu kaldığı ve gözaltında olduğu süreler de yine borçlandırılabilir. Ücretsiz izinler 3 ay süre ile borçlandırılabildiği gibi aynı zamanda grev ve lokavt yapanların da bu süreler içerisinde emeklilikleri borçlandırılabilir.

Emeklilik Yaşı Hesaplama Şartları Nelerdir?

Emeklilik yaşı hesaplamada ilk aranılan şart kişinin sigortalı olarak ilk işe işe giriş tarihidir. Sigortalılık süresi vatandaşın ilk iş günü ile emekli olacağı tarih arasındaki çizelge olarak adlandırılabilir. Çizelge süresince sigortalı sosyal güvenlik kurumuna işveren tarafından yatırılan tutarlar çalışanın prim gün sayılarını ifade etmektedir. Sosyal güvenlik kurumu için işveren tarafından ödenen primlerde 1 ay 30 gün olmak üzere ve 1 yıl da 12 ay üzerinden yatırılmaktadır. Emekli olabilmek ve emeklilik yaşı için aranılan şartlar sırasıyla;

  • Kişinin sigortalı olarak ilk işe giriş tarihi üzerinden emeklilik yaşı hesaplanmaktadır. Bu nedenle emeklilik için aranan koşullardan ilki vatandaşın guncelajans.com sigortalı olarak ilk işe giriş tarihidir. 
  • Sigortalı olarak sosyal güvenlik kurumuna işveren tarafından prim yatırılması da diğer şartlardan biri olurken,
  • Emeklilik yaşı da yine prim gün sayısı ve kadın/erkek olarak farklılık gösterebilir.

Yukarıdaki şartların herhangi biri karşılamayan vatandaş ne yazık ki emeklilik hakkı kazanmamakta olup emeklilik hakkı için yukarıdaki 3 şartın yerine getirilmesi gerekmektedir.

E-Devlet Emeklilik Yaşı Hesaplama

SSK Emeklilik Tablosu 2023 65 Yaş Emeklilik

Ülkemizde emeklilik yaşı 65 yaşa çıkarılmaktadır. 65 yaşa çıkarılan emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilmektedir. İlgili kanun olan  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tarafından 2008 yılında kadınlarda 58 ve erkekler 60 olarak belirlenen emeklilik yaşı 2048 yılına kadar kademeli bir şekilde yükseltilerek 65’e çıkarıldı. Kadın ve erkeklerde eşit olmak üzere 2036 yılından itibaren artış gösterecek olan emeklilik yaşı için ilgili tablo aşağıdaki gibidir;

Prim Günü Tamamlanan Tarih Kadın Erkek 4A  4B 4C
01.05.2008-31/31.2035 58 60 7200 9000
01.01.2036-31.12.2037 59 61 7200 9000
01.01.2038-31.12.2039 60 62 7200 9000
01.01.2040-31.12.2041 61 63 7200 9000
01.01.2042-31.12.2043 62 64 7200 9000
01.01.2044-31.13.2045 63 65 7200 9000
01.01.2046-31.12.2047 64 65 7200 9000
01.01.2048 ve Sonrası 65 65 7200 9000

Malulen Emeklilik Şartları 2023

Engellilik nedeniyle işgücünün % 60’ını kaybedenler için prim gün sayısını ve sigorta koşullarını sağlamış olmaları gerekir. Çalışanların malullük aylığı almaya hak kazanabilmeleri için, sigortalı oldukları süre içinde rahatsızlıklarını geçirmiş olmaları gerekir. 2023 yılı malulen emeklilik için gerekli olan şartlar:

  1. Bütün sigorta kapsamında çalışan kişiler için 10 yıllık süre çalışma süresinin devamlılığı olması,
  2. 10 yıllık çalışma süresi içerisinde 1800 günlük prim ödeme olması,
  3. İş gücü kaybını gösteren sağlık kurul raporunda tespit edilmiş olan oranın %60 ve üzerinde olması,
  4. İş gücü kaybının yaşandığı tarihin işe giriş tarihi sonrasında olması,
  5. 4-A kapsamındaki sigortalı kişilerin işten ayrılmış olmaları,
  6. 4-B kapsamındaki kişilerin devam eden herhangi bir faaliyetlerinin bulunmaması gerekir. 4b kapsamındaki kişilerin malulen emekliliğe hak kazanmaları için prim borçlarının bulunmaması,
  7. 4-C kapsamındaki kişilerin görevlerinden ayrılmış olmaları gerekmektedir.

Kısmi Emeklilik Yaşı Hesaplama 2023

Yaş kriteri ile erken emekliliğin olması durumu kısmi emeklilik olarak adlandırılıyor. Kişinin kısmi emekli olabilmesi için;

  1. Belirli bir prim gününe sahip olunması,
  2. Belirli sigortalılık süresine sahip olunması,
  3. Yaş kriterinin yerine getirilmiş olması gerekir.

Yaş kriteri ile kısmi emeklilikten faydalanabilmek için gerekli prim günleri;

  1. 3600 gün,
  2. 4500 gün,
  3. 5400 gün olmaktadır.

Örneklendirmek gerekirse; 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresinin tamamlandığı durumda erkeklerin emeklilik şartları;

  1. 24.05.2002 ve 23.05.2005 tarihinde ilgili şartları yerine getirmiş olanların emeklilik yaşı 56,
  2. 24.05.2005 ve 23.05.2008 tarihleri aralığında emeklilik yaşı 57,
  3. 24.05.2008 ve 23.05.2011 tarihi arasında kişilerin emeklilik yaşı 58,
  4. 24.05.2011 ve 23.05.2014 tarihleri arasında olanların emeklilik yaşı 59,
  5. 24.05.2014 tarihinden sonra ilgili şartları yerine getirmiş olanların ise emeklilik yaşı 60 olmaktadır.

3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresinin tamamlandığını baz alırsak, bu durumda bulunan kadınların emeklilik şartları;

  1. 24.05.2002 ve 23.05.2005 tarihleri aralığında yerine getirmiş olan kadınların emeklilik yaşı 52,
  2. 24.05.2005 ve 23.05.2008 tarihleri arasında emeklilik yaşı 54,
  3. 24.05.2008 ve 23.05.2011 tarihleri aralığında kadınların emeklilik yaşı 56,
  4. 24.05.2011 tarihinden sonra kadınların emeklilik yaşı 58 olmaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.