Korona virüs sürecinde açıklanan yardım mahiyetinde destekler vatandaşın akıllarında kira yardımı adı altına yardım yapılıp yapılmayacağı yönünde sorular oluşturdu. Kira yardımı hakkında Devlet kira yardımı başvurusu, Kaymakamlık kira yardımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kira yardımı, Koronavirüs kira yardımı, Corona kira yardımı, Pandemi kira yardımı, Pandemi kira yardımı başvurusu 2021, Kira yardımı başvurusu yap e-Devlet gibi bilgileri yazımızdan bulabilirsiniz.
Kira yardımı korona virüs sürecinde özel olarak yapılması beklenen bir yardım değil, geçtiğimiz yıllarda da dar gelirli maddi açıdan ihtiyaç sahibi ailelere düzenli olarak yapılmaktaydı. Devletten kira yardımı iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlardan ilki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılmakta diğeri ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üstlenmiş olduğu kira yardımı kentsel dönüşüm bazında verilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ise dar gelirli durumu olmayan ailelere yönelik yapılmaktadır. Bu iki kira yardımları başvurunun yanıtlanması halinde yapılmaktadır.
Ayrıca esnafa kira ve hibe desteği sağlanacaktır. Konu hakkında detaylı bilgi için Esnafa Fatura ve Kira Hibe Desteği başlıklı yazımıza tıklayabilir, hangi esnafların bu destekten yararlanacağını görüntülemek için ise 3000 TL Hibe ve Kira Desteği Alacak Esnaflar Listesi 2021 yazımıza tıklayınız.
Devlet Kira Yardımı Nasıl Alınır? 2021
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınacak olan kira yardımı, diğer tüm sosyal yardımlar gibi gerekli şartları içinde barındırmaktadır. Başvuru ve başvuru sürecinde gerekli evraklar usulüne uygun yapıldığı takdirde kira yardım başvurusunun geri dönüşü olumlu yönde olacaktır. Kentsel dönüşüm sebebiyle alınacak olan kira yardımları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Yardım başvurularında genellikle istenmiş olan muhtaçlık belgesi kentsel dönüşüm için alınan kira yardımların istenmez. Bakanlık tarafından alınacak olan kira yardımında mülkün yıkım kararı alınmış olması gerekmektedir. Hem kiracıya hem de mülk sahibine verilecek olan kira yardımı Bakanlık tarafından onaylanmış konutlar için gerekli olmaktadır. Konutunun kentsel dönüşüme vermek isteyen kişiler ise dilekçe ile başvuruda bulunabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardım başvuruları Büyükşehirlerde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerinde diğer illerde de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde gerçekleşmektedir. Dilekçeli başvuru onaylanması halinde tahliyeden sonra kira yardımı mülk sahibine ve kiracıya verilmektedir. Kentsel dönüşüm adı altında alınacak olan kira yardım süresi 18 aydan başlamakta ve geçtiğimiz günlerde açıklanan kira yardım süresi 36 aydan 48 aya çıkarılmıştır. Gerekli görüldüğü durumlarda uzatılan süre en fazla 48 ay olmaktadır. Kira yardımı başvuruları ise konutun tahliyesinden itibaren en geç 12 ay içerisinde yapılmasını gerekmektedir.
İhtiyaç sahibi kişilere kira yardımı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yapılmaktadır. Bu kira yardımının Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan kira yardımı ile arasında fark bulunmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının kira yardımı muhtaç kişiler verilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının kira yardımı kaymakamlıklar tarafından gerçekleşmektedir. Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi bireyseniz SYDV’nın yardımından yararlanabilirsiniz. Belirli şartları bulunan kira yardımında başvuru sonrasında değerlendirmeye alınır ve değerlendirme sonucu olumlu geçen kişilere yardım yapılmaktadır. Kaymakamlıklara yapılacak olan kira yardım başvurusu hane içinde hane büyüğü tarafından başvuru yapılacağını belirtelim ve kaymakamlıklara yapılacak olan kira yardım başvurusunda istenen belgeleri açıklayalım..
Kira yardımı için kaymakamlıklara başvuru yaparken kişinin yanında olması gereken belgeler aşağıda sıralanmaktadır. Ayrıca kaymakamlıklara başvuru yapılabildiği gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında da kira yardım başvuruları alınabilmektedir.
Bu belgelerle başvuru işlemleri yapılabilmektedir. Muhtaçlık ya da diğer adıyla fakirlik belgesi muhtarlıktan alınmaktadır. Tüm bu istenen belgeler eksiksiz bir şekilde sağlandığında gerekli işlemlerin ardından kaymakamlıklarda yetkili kişiler tarafından başvuru açılmaktadır. Başvuru sonrasında inceleme yapılmakta ve inceleme sonucuna göre kira yardım parası alınmaktadır.
Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? adlı yazımız için tıklayınız.
Kira yardımları ilden ile göre değişmektedir. 2021 yılında en düşük kira yardım parası 595 TL iken, en yüksek kira yardım parası ise 960 TL olmaktadır. 960 TL kira yardım parası Büyükşehirlerde ikamet eden kişilere verilmektedir.
595 TL kira yardım paralı alan iller; Artvin, Ardahan, Bartın, Bilecik, Bayburt, Bolu, Bingöl, Çankırı, Gümüşhane, Erzincan, Iğdır, Hakkari, Karaman, Kırıkkale, Karabük, Kilis, Tunceli, Yalova ve Nevşehir illeridir.
960 TL kira yardımı verilen iller; İstanbul, İzmir ve Ankara illeridir.
675 TL kira yardımı; Amasya, Aksaray, Düzce, Bitlis, Giresun, Edirne, Kars, Isparta, Kırıkkale, Kastamonu, Niğde, Muş, Osmaniye, Siirt, Rize, Uşak, Yozgat ve Şırnak illeridir.
755 TL illeri; Afyon, Adıyaman, Batman, Ağrı, Çorum, Çanakkale, Kütahya, Elazığ, Sivas, Ordu, Zonguldak ve Tokat illeridir.
830 TL’lik kira yardımı alan iller; Balıkesir, Denizli, Aydın, Erzurum, Diyarbakır, Antep, Eskişehir, Kayseri, Hatay, Maraş, Kocaeli, Manisa, Muğla, Malatya, Samsun, Sakarya, Trabzon, Tekirdağ, Van ve Urfa illeridir.
905 TL kira yardımı alan iller ise; Antalya, Adana, Konya ve Bursa illeridir.